Livet er ondt

Se & Hør d. 15.-21. oktober 1992

Af: Askov Press

Skæbnen har været hård ved den 16-årige Palle Ravn og hans familie. I sidste uge fik hans mor konstateret en svulst i hjernen, og faderen bliver arbejdsløs.

Denne tilsyneladende lykkelige familie blev landskendt i sidste uge, da den stod frem i aviser og TV 2´s Eleva2ren og fortalte om sønnen Palles skæbne som HIV-smittet bløder.  Men familiens skæbne er langt hårdere, end den TV redegjorde for. Få familier i Danmark har været mere uheldige og hårdere ramt end Palle, 16 år, og hans far og mor, langturschauffør Kaj Ravn, 48 år, og syerske Rita Ravn, 47, i Struer.
Palle er født bløder. Som 8-årig blev han HIV-smittet gennem sin livsvigtige medicin. I 8 år har familien levet med angsten for, at sygdommen AIDS skulle bryde ud hos ham. Rita Ravn opgav sit arbejde for at passe Palle. For et år siden blev hun ramt af cancer. En svulst på lungen. Netop som familien troede, hun var kommet sig, blev der i sidste uge konstateret en ny svulst. Denne gang i hendes hoved.
Samtidig kom endnu et uheld. Kaj Ravns arbejdsplads gennem 21 åe blev ramt af betalingsstandsning. Og nu bliver også han arbejdsløs. Det kan betyde, at familien må sælge sin campingvogn, som de henter så mange nye kræfter i. I værste fald må de også forlade huset, som de har haft i 18 år, og som Palle er født og opvokset i.
Beder til Gud
- Vi er ikke særlig religiøse. Men i den senere tid er vi begyndt at bede til Gud. Vi mener ikke, at vi skal gå ram forbi, når ulykker skal deles ud. Men vi synes heller ikke, det er retfærdigt, at vi skal have så mange ting at slås med på en gang, siger Rita Ravn.
- Vi er ikke stået frem, fordi folk skal have medlidenhed med os, fastslår Kaj Ravn. Vor egen families skæbne er i mine øjne ikke interessant for andre. Vi stod frem på opfordring af Danmarks Bløderforening, der kæmper for at de 89 blødere, som blev ramt af HIV gennem en bestemt medicin, der indeholder blod. 23 af dem er allerede døde.
Sundhedsstyrelsen begik en fejl i 1986, da medicinen blev frigivet uden at være behandlet forsvarligt mod HIV-virus. Nu har man bevilget 250.000.- kr i erstatning til hver. Det mener vi og de andre smittedes familier samt Bløderforeningen er en latterlig bod for at ødelægge andre menneskers liv. Palle er en af de yngste smittede. Derfor bad Bløderforeningen os stå frem.
Vore øvrige problemer er denne sag uvedkommende, men det gør det selvfølgelig ikke lettere at leve med den trussel, der hænger som en økse over Palles hoved, siger Kaj Ravn, der aldrig glemmer den dag, han måtte fortælle Palle om HIV-smitten.
- Vi havde sagt lidt til ham. Men uden han fattede det helt. Så kom der en artikel i Holstebro Dagblad om en 8-årig bløder, der var smittet med HIV-virus. Sundhedsmyndighederne havde lækket historien. Jeg så avisen, mens Palle og jeg sad hos frisøren. Og blev straks klar over, at nu var det alvor. Jeg gik til købmanden og købte en øl og en sodavand. Derfra tog vi direkte ud i vores campingvogn. Her sad vi, far og søn. Og så fik jeg det hele fortalt, så Palle kunne forstå det. Det var en barsk oplevelse.
Palle Ravn er trods sygdom ivrig sportsmand. Han har således vundet 30 medaljer i svømning. Men fodbold er hans et og alt. Desværre har han aldrig selv måtte spille. Det ville være livsfarligt for ham, hvis han slog sig, så det begyndte at bløde. Så kunne han bløde ihjel, inden han fik hjælp. Men han følger med i alt, der har med fodbold at gøre. Især landsholdet. Da Danmark blev Europamester i sommer var han ellevild. I går var han for første gang til landskamp i København, da Danmark mødte Irland. 
Han tog toget sammen med en kammerat i anledning af efterårsferien. Palle går i 10. klasse.
Vil jorden rundt
- Jeg vil gerne ud og rejse, inden kræfterne slipper op, siger Palle. Far og jeg skal Jorden rundt, hvis jeg kan nå at spare sammen til det, inden jeg bliver for syg. Palle har selv kontaktet den lokale socialdemokratiske folketingsmand for at få blødernes sag behandlet. Socialdemokratiet er hans parti, og derfor venter han, at de vil hjælpe - ikke kun ham selv, men alle, der lider hans skæbne.
Da Rita Ravn kom hjem fra hospitalet med den nedslående nyhed, at hun havde fået en ny svulst, forsvandt Palle. Kort efter kom der et bud fra blomsterhandleren. Ved buketten til Rita Ravn lå der et kort. Der stod: - Til den person, jeg elsker højest i denne uretfærdige verden. Din søn, Palle.
I en uge var familien Ravn fra Struer i mediernes søgelys. Nu er der kun en uvis fremtid at se frem til. De tre familiemedlemmer er enige om deres slutreplik: Livet er ondt, men husk, at vi ikke ønsker medlidenhed men retfærdighed.

Tilbage til oversigten