MF´er om Bløderskandalen: Giv Palle en million i erstatning

BT d. 27 oktober 1992

Af Susanne Lundbeck og Torben Bagge

"Palle, og de andre HIV-smittede blødere bør have mindst en million kroner i erstatning."
Henning Nielsen, socialdemokratisk medlem af Folketinget, bor kun 15 kilometer fra en af Danmarks yngste HIV-smittede blødere, Palle Ravn, 16, fra Struer.
Det har pludselig fået politikerens øjne op for blødernes kamp for at få en større erstatning. "Det gjorde absolut et dybt indtryk på mig, da Palle, bor i nærheden af mig. jeg følte, hans kamp kom tæt ind på livet af mig. Jeg ringede til ham, og nu kan jeg godt forstå blødernes bitterhed over, at de blev påført en dødelig sygdom, og at der ingen endnu er blevet straffet. Jeg vil gøre alt for at hjælpe Palle og hans familie - og de andre blødere. De er jo helt uskyldigt blevet smittet, og skal jeg være ærlig, så synes jeg naturligvis også, at de skyldige skal drages til ansvar. Palles familie er i høj grad økonomisk i klemme, og det er efter min mening ikke rimeligt. Moderen er på sygehuset, (hun har en kræftsvulst i hjernen, red.), og faderen har lige mistet sit arbejde. Det kan jeg ikke bare sidde stille og se på. Derfor støtter jeg min partifælle i Folketingets sundhedsudvalg, Martin Glerup, der arbejder for, at vi får en rimelig afslutning på denne sag.
250.000 kr er en helt latterlig erstatning. Jeg mener, de skal have mindst en million kroner. Såvidt jeg har forstået på de politikere, der har udtalt sig om sagen, så er der et politisk flertal for at forhøje erstatningen.
Nye oplysninger
Jeg kan ikke se, at der er noget problem i at forhøje erstatningen til bløderne, når man en gang har givet en erstatning. Der er kommet så mange nye oplysninger frem, siden den erstatning blev givet. Blandt andet var man dengang ikke klar over, at alle, der var HIV-smittede, ville få AIDS og dø.
Jeg skal selvfølgelig ikke dømme. Men såvidt jeg kan se, er der sket mange fejltagelser, og man har været klar over, at der var en risiko for HIV-smitte på et tidspunkt, uden man gjorde noget for det. Jeg synes, man burde have reageret hurtigere.
Havde jeg siddet i stolen som indenrigsminister dengang, tror og håber jeg, at jeg ville have reageret hurtigere end Britta Schall Holberg gjorde. Jeg synes, det er meget belastende for den daværende ansvarlige minister, Britta Schall Holberg, at det nu er kommet frem, at Sundhedsmyndighederne gav bløderpatienter afslag på ansøgninger om at få importeret AIDS-frit blod. Jeg er ikke i tvivl om, at hun er ansvarlig i denne sag. Men jeg vil ikke udtale mig om, hvad der skal ske med hende, før jeg har talt med mine partifæller," siger Henning Nielsen.


Tilbage til oversigten