Blodigt alvor...

SiD Fagbladet d. 6 november 1992

Af Erik Sandager

Palle er 16 år. Han er en af de 89 blødere, der blev smittet med AIDS-virus gennem deres livsvigtige blødermedicin - Faktor 8. Indtil nu er 23 blødere døde af AIDS. Endnu har Palle ikke udviklet sygdommen AIDS. 
- Det blev konstateret, at jeg var smittet, da jeg var 8 år, og det er 8 år siden, fortæller Palle. Lægen på kommunehospitalet i Århus sagde til min mor, at jeg havde AIDS-antistof i blodet.  - Det var først, da jeg var omkring 13 år, at det for alvor gik op for mig, hvad det indebar. Selvfølgelig blev jeg bange. Jeg havde mange søvnløse nætter, mange tanker og mange ubesvarede spørgsmål.  - Heldigvis fik vi god information og hjælp fra Danmarks Bløderforening gennem deres psykolog. Han kom herover flere gange. Tegnede og forklarede og besvarede alle vore spørgsmål.
Har det lækkert sammen
Palle fra Struer har i tre-fire år været med i en gruppe af unge HIV-smittede blødere, der mødes ca. hver 3. måned i København. Den yngste er 13, den ældste er 19 år: - Vi har det bare lækkert sammen. - Det er godt at høre, hvordan andre i samme situation tackler det, siger Palle. Når vi mødes er der altid arrangeret noget. Film, Tivoli-besøg eller ligende.
Snart mere glad for livet
Palle er helt på det rene med, at erfaringen viser at alle HIV-smittede på et eller andet tidspunkt udvikler den dødelige sygdom AIDS: - Normalt kan man leve i op til 8-10 år, før man får AIDS i udbrud.   - Nu har jeg levet med det i 8 år. Jeg er ved at komme op i den tid, hvor man skal til at være glad for livet, lyder Palles syrlige kommentar.  - Jeg lever vel som så mange andre unge. Nej, jeg har intet mærket. Jeg har ingen symptomer på sygdommen AIDS. Jeg er sådan set ikke bange for at dø.  - Men det er træls, hvis jeg skal dø i så ung en alder.  - For jeg har så mange ønsker, jeg gerne vil have opfyldt, og så meget jeg gerne vil opleve.  - Drømme om at se verden, blive arkitekt, få familie og børn.
Danmark Bløderforening har i årevis forsøgt at få placeret ansvaret for bløderskandalen. Hidtil forgæves. Tidligere er AIDS-ofrene - også Palle - blevet spist af med godtgørelser på 250.000 kr. Nu er der håb om større erstatninger.
Ringede til Ritt
Selv har Palle taget initiativet til at kontakte sit politiske idol, Ritt Bjerregaard, for at tale sin og blødernes sag.  Men han er ikke kommet længere end at indtale en besked på Ritts automatiske telefonsvarer. Derimod har han haft større held med at henvende sig til det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem, Henning Nielsen, der har lovet at tage vare på blødernes interesser på Christiansborg.
Ikke tid til at være grådig
- Et beløb på under to millioner som minimum erstatning ville jeg finde passende, siger Palle.  - Det siger jeg ikke for at være grådig. For det er der ikke tid til.  - Selv om jeg dør, håber jeg at min familie og de andre familier får erstatning. For det har de fortjent.  - Det er ikke kun bløderne, men også deres familier, der er blevet ofre i AIDS-sagen.
Palles mor syg af kræft
Palles mor Rita Ravn er blevet syg af kræft som følge af sagen, mener familien. Hun fik konstateret en plet på lungerne i december 1991. Opereret i januar 1992 for en kræftsvulst. Og opereret igen i juni for en svulst i hjernen. I oktober i år blev der fundet en ny svulst ved hjernen, der ikke kan opereres. Nu er Rita Ravn indlagt på Radiumstationen i Århus og får strålebehandlinger.  - Det er syndfor hende, siger Palle.
Pengebegærlighed?
Palles far, chauffør Kaj Ravn, der har været faglig aktiv i ca. 10 år i SiD Struer og i Chauffør-klubben, vil gerne have ansvaret for bløderskandalen placeret.  - Hvem der har skylden?  - Det må først og fremmest være daværende indenrigsminister Britta Schall Holberg, mener han.  - Dernæst medicinalfabrikkerne Novo Nordisk og Gentofte.  - De har jo indrømmet, de har blandet ikke-varmebehandlet blod med varmebehandlet.  - Det har nok været et spørgsmål om penge.  - Enten har de haft en manglende opfattelse af konsekvenserne eller en ligegyldighed overfor konsekvenserne, siger Palles far.
Skjuler journaler
Kaj Ravn oplyser at blodbanken nægter at udlevere Palles og de andre bløderes journaler til Danmarks Bløderforening. Måske indeholder journalerne nye afslørende oplysninger? Måske nye tidsangivelser for hvornår HIV-virus er konstateret? Hvor meget er der fejet ind under gulvtæppet?
Hvorfor skal de gå fri?
- Jo, jeg synes i høj grad, at de ville være rimeligt at få placeret skylden. - De mennesker, der har truffet disse beslutninger, må ha´et ansvar. Hvorfor skal de gå fri, spørger Kaj Ravn. Han mener, at AIDS-sagen er medvirkende årsag til, at hans kone Rita er blevet ramt af kræft. Efterhånden har han vænnet sig til at tage en dag ad gangen. Og håbe det bedste.
Klynger sig til håbet
- Vi vil ikke acceptere det, siger Kaj Ravn om den risiko for at få sygdommen AIDS i udbrud som sønnen Palle må leve med.  - Det er også derfor, vi prøver med naturmedicin. - Og opfordrer Palle til at holde sig i så god form som muligt. - Man klynger sig til næsten ethvert håb i vores situation.

Tilbage til oversigten