Glæde men ingen jubel

Jyllandsposten d. 6 november 1992

Af: Anne-Marie Svendsen

Familien Ravn i Struer hejste i går flaget - men humøret gik ikke med til tops. Palle Ravn har som HIV-smittet bløder fået hævet sin godtgørelse fra staten med 500.000 kroner.
"Det er fint, at vi har fået penge. Men de folk, som gav os sygdommen, går stadig fri," siger den 16-årige Palle Ravn. Han er født bløder, og i oktober 1984 fik han konstateret HIV-virus i blodet. Den dødbringende sygdom var kommet igennem den faktormedicin, som er livlinen for mange blødere. Dengang var han otte år og forstod ikke betydningen af HIV og AIDS. "Al den snak om AIDS har fået mig til at tænke over døden. Før var det uvirkeligt, fordi blødernes sag næsten for ved at gå i glemmebogen. Nu ved vi, at alle dør af HIV-virus - og vi tænker på det," siger Palle Ravn.
I 1987-88 fik han og de øvrige HIV-smittede blødere tilkendt 250.000 kroner i godtgørelse af den danske stat. Ved at kalde beløbet en godtgørelse udlod man at tage stilling til ansvaret i sagen. Derfor anlagde Danmarks Bløderforening i 1988 erstatningssag mod Sundhedsministeriet, Statens Seruminstitut og Nordisk Gentofte. Sagen er endnu ikke afsluttet. For familien Ravn kommer forhøjelsen som en kærkommen gave, selv om de hellere havde set, at erstatningssagen blev afsluttet og ansvaret placeret. Rita Ravn blev i sin tid tvunget væk fra arbejdsmarkedet, fordi Palle konstant skulle på hospitalet og til undersøgelser. Derfor har familien kun en indkomst. "Nu kan vi komme en tur på vinterferie - bare væk fra det hele," siger Palle Ravn.

Notat:  Billedet i højre side, hvor jeg står med flaget, var fra forsiden af avisen.

Tilbage til oversigten