HIV-smittede bløderbørn: Giv os 750.000 i julegave

BT d. 22 december 1992.

Af: Susanne Lundbeck og Torben Bagge

"Giv os 750.000 kr. i julegave". De syv danske HIV-smittede bløderbørn fremsætter her lige inden jul ønske om, at sundhedsminister Ester Larsen betragter deres godtgørelse på 750.000 kr. som en julegave. "Opfattes pengene som en gave, er der ikke krav om, at midlerne først kan frigives efter ansøgning til statsamtet," siger advokat Hanne Christensen, der nu har opfordret ministeren til at overveje forslaget.
Ministeren har i et svar til folketingsmedlem Martin Glerup (S) netop afvist at lade de HIV-smittede bløderbørn og deres forældre selv kontrollere pengene, som samfundet har givet til at forsøde resten af deres tilværelse. "Det ville glæde mig, hvis sagen kunne løses ved, at godtgørelsen blot kaldes en gave. Jeg hilser enhver hurtig og mindelig løsning velkommen og kan kun opfordre sundhedsministeren til omgående at stoppe det juridiske tovtrækkeri, de hårdt ramte familier nu er ofre for," siger folketingspolitiker Martin Glerup, der er varm fortaler for bløderne.
Må falde straks
Hvis ministeren ikke vil bruge den løsning, vil jeg nøje følge, om udbetalingen af godtgørelsen til de ramte børn og unge mennesker falder prompte og uden bureaukratiske forsinkelser. Sker det ikke, vil Socialdemokratiet straks tage initiativ til ved lov at sikre, at alle pengene udbetales, så de omgående kan komme børnene til gode," siger Martin Glerup. Allerede for mere end fem år siden gav det offentlige  de HIV-smittede bløderbørn de første 100.000 kr. af godtgørelsen, som siden voksede til 250.000 kr. og nu er hævet til 750.000 kr. Men det er først nu, Sundhedsministeriet har fundet ud af, at udbetalingerne til børnene er en "beklagelig fejlekspedition"", som man udtrykker det i et brev til de berørte familier. Forældrene til de syv HIV-smittede danske bløderbørn står sammen i kampen for, at se selv vil administrere pengene uden indblanding fra det offentlige: "Vi er enige om, at vi ikke vil betale pengene tilbage i en forvaltningsafdeling i en bank, som Sundhedsministeriet kræver. Og vi vil heller ikke indsende redegørelser for, hvad vi allerede har brugt penge til," siger Rita Ravn, mor til et af de HIV-smittede bløderbørn, 16-årige Palle Ravn.
Familien Ravn mener, det er en hån mod forældrene, at de nu pludselig  - godt fem år efter de første penge er udbetalt - ikke er gode nok til at administrere pengene. "Jeg føler, at vi nu skal stå med hatten i hånden og nærmest gå tiggergang, når vi vil have udbetalt noget af godtgørelsen." siger Rita Ravn.

Tilbage til oversigten