Flertal presser sundhedsministeren: HIV-børn skal have deres penge

BT d. 28 december 1992.

Af: Kim Bové

Et politiske flertal i Folketinget er parat til at gennemtvinge en særlov for at sikre, at de HIV-smittede bløderbørn selv får ret til at bestemme over deres penge.
Sundhedsministeriet har krævet, at fem HIV-smittede børn skulle tilbagebetale de 750.000 kr., som de har fået i godtgørelse fra staten. Pengene var udbetalt ved "en fejl", skrev ministeriet til de fem familier. Staten kræver, at der føres kontrol med, hvordan bløderbørnene bruger deres penge, hvis der er under 18 år. Socialdemokratiet, SF og Fremskridtspartiet er imidlertid nu parat til at vedtage en særlov, så familierne til de HIV-smittede børn selv kan disponere over alle pengene - uden at skulle skrive en ansøgning hver gang. "Det er uanstændigt og helt i modstrid med, hvad et flertal i Folketinget har besluttet, at sundhedsministeren nu begynder at lege jurist. Hun har tilsyneladende ikke fattet en tøddel af, hvad dette drejer sig om. Børnene skal have deres penge nu," siger formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Jan Køpke Christensen fra Fremskridtspartiet. Martin Glerup, socialdemokratisk medlem af Sundhedsudvalget: "Hvis børnene har de mindste vanskeligheder ved at få deres erstatning udbetalt, så vil vi om nødvendigt fremsætte forslag om en særlov," siger han.
Uværdigt
De tre partier bag kravet om en særlov er enige om, at sundhedsminister Ester Larsen har ført en uværdig slingrekurs i blødersagen. Hun burde selv have sørget for, at bløderne straks fik udbetalt hele beløbet, mener de. "Det er meningsløst, at de HIV-smittede børn ikke får alle pengene straks, for vi ved jo, at de kun lever i kort tid. Det er unødigt belastende at give dem pengene i små-portioner," siger SFs sundhedspolitiske ordfører Birgitte Husmark. Hun håber, at det politiske pres vil tvinge Ester Larsen til selv at ændre fremgangsmåde, uden at det bliver nødvendigt med en særlov. Hos familierne til de HIV-smittede bløderbørn er der tilfredshed.
Lettede
"Vi er utrolig lettede over at vi nu ikke behøver at bruge kræfter på endnu en kamp. Vi fem familier, der allerede har fået pengene, skulle nok klare det, men det er værre for de to børn, der ikke har fået deres penge endnu," siger Rita Ravn, der er mor til 16-årige HIV-smittede Palle Ravn.
Palle Ravn og hans familie har - ligesom de andre familier - på forhånd nægtet at betale pengene tilbage og stå til regnskab for hver en krone, de bruger til at forsøde livet for Palle. "Man skal huske på, at det jo ikke er alle bløderbørnene som overhovedet bliver over 18 år, og således får gavn af pengene. De skal bruges til at forsøde tilværelsen her og nu," siger Rita Ravn. De føler, at ministeriet ville tvinge dem til at gå tiggergang, hver gang de vil bruge noget af den godtgørelse, som Folketinget har vedtaget, de HIV-smittede blødere skal have, fordi de blev smittet med den dødelige virus gennem deres medicin.

Tilbage til oversigten