HIV-smittede bløderbørn får godtgørelsen

Jyllandsposten d. 28 december 1992

Af: Lasse Bjerre

Sundhedsminister Ester Larsen (V) bliver kort efter nytår stillet over for et flertal i Folketinget, der kræver, at HIV-smittede bløderbørn skal have udbetalt deres godtgørelse.
Socialdemokratiet, SF og Fremskridtspartiet er fortørnede over, at Ester Larsen har tilbagekaldt godtgørelsen på 750.000 kroner til bløderbørn under 18 år, fordi pengene ved en fejl er udbetalt til barnets værge. Ministeren forlanger, at myndighederne skal forvalte godtgørelsen. Derfor skal pengene sættes ind på en bankkonto, der er godkendt af Justitsministeriet:
Indstillet på særlovgivning
"Vi er parate til at skrive en særlov for at få pengene udbetalt til børnene, hvis det ikke kan lade sig gøre efter de gældende regler," siger Socialdemokratiets sundhedspolitiske ordfører, Torben Lund. Han betegner det som "en utrolig tanke" at forstille sig, at forældre ikke vil glæde deres HIV-smittede barn med godtgørelsen, men i stedet bruge pengene til noget andet. Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Jan Køpke Christensen (FRP), efterlyser "bare en smule menneskelighed" fra sundhedsministeren, som beskyldes for at køre "et sandt regelrytteri".
Uanstændigt at lege jurist
"Det er uanstændigt, at Ester Larsen begynder at lege jurist i blødersagen," mener Jan Køpke Christensen. Et flertal i Folketinget besluttede for nyligt at hæve godtgørelsen til de danskere, der fejlagtigt er blevet smittet med AIDS-virus under blodtransfusioner. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ester Larsen.

Tilbage til oversigten