Straf dem før jeg dør

Ekstra Bladet d. 25 november 1994

Af: Michael Elsborg
Foto: Erik Kragh

18-årige Palle som er HIV-smittet bløder: Jeg vil ikke have hævn, men retfærdighed.

- Mit store håb er, at man finder de skyldige. Nogen, der kan gøres ansvarlige. Ikke fordi jeg vil have hævn. Jeg søger retfærdighed. For hvis sådan noget kan lade sig gøre ustraffet, så kan vi ikke være vores land og system bekendt.
Palle på 18 år er bløder og HIV-smittet. Han ved, at han formentlig dør, inden for et år eller to på grund af et stærk svækket imunforsvar, som vil føre til lungesygdomme, leversygdomme eller andet. Det vil få han til at tabe to trediedele af sin vægt på kort tid. Palle er med på tilhørerpladserne i Østre Landsret, når sagen om Bløderskandalen starter på mandag.
Smittet som 8-årig
Palle Ravn var kun otte år,da han via sin medicin blev smittet med HIV-virus. Siden har han levet med tanken om, at han kan få AIDS i udbrud og dø inden for få måneder. Alligevel for landsrettens dom ingen direkte betydning for Palle. Sagen handler nemlig kun om otte af de 90 danske blødere, som blev smittet med HIV gennem blodpræperater. Det er de otte, som blev smittet efter 1. januar 1985 - altså på et tidspunkt hvor man vidste at ikke-varmebehandlet blod kunne udgøre en AIDS-risiko. Af de otte er de fire døde.
Frygter influenza
- Jeg er glad for, at sagen kommer for retten igen. Men den burde ikke kun handle om nogle få. Vi dør jo allesammen af de fejl, som staten har begået, siger Palle, da Ekstra Bladet er på besøg i hans hjem i Bremdal ved Struer.
Mit korte liv
Det danske november-vejr er hårdt ved ham. Palle er forkølet, og han frygter influenzaen, som i værste fald kan slå hans skrøbelige imunforsvar helt i stykker. Kuren er masser af C-vitaminer i maden og så en uges afslappende ferie sammen med faderen, Kaj Ravn, på det varme Tenerife.  - Mit mål er et godt liv, selvom jeg det sikkert bliver kort. Jeg lever på en anden måde end andre. Tænker mere på i morgen end om en uge. Gør ting, som jeg normalt ikke ville have gjort - som for eksempel at rejse til Tenerife med min far med kun to dages varsel . - Mit helbred er stadig rimeligt godt. Og det skal jeg være glad for. Ser man på tallene over, hvor mange af de smittede blødere, som allerede er døde, skal jeg være glad for at være en af dem, som lever endnu, siger Palle.
Mens Kaj læner sig frem i sofaen og skænker kaffe, går Palle ud i køkkenet for at pudse næse. Da han kommer til at pudse lidt for hårdt, får han næseblod lige med det samme. Lidt efter er det stoppet igen - Tænkler du meget over at du er HIV-smittet?
- Det er sjældent. Jeg har levet med det, siden jeg var otte år. Nogle gange kan jeg selvfølgelig blive ked af det. Hvis jeg ser en film om AIDS for eksempel. Så tænker jeg: Kommer jeg til at se sådan ud? Bliver jeg så tynd? Hvornår er det min tur osv. - De gange kan selvmordstanken dukke op - men selvmord det kunne jeg nu aldrig drømme om.
Tre døde i familien
Palle og Kaj Ravn har haft døden tæt inde på livet i lang tid. Forrige sommer døde Palles mor, Rita, af kræft. I efteråret mistede han sin fætter og onkel. De var begge blødere og smittet med leversygdomme og HIV gennem deres medicin. - Spøgelset hænger foran én hele tiden. Hvornår sker det? Før var der tre blødere i familien. Nu er der kun mig. Det er gået hurtigt.  - På den anden side duer det ikke, at man bare lægger sig ned og siger. Åh nej jeg skal dø. Det skal vi jo allesammen. Tænker man på den måde, så går det bare hurtigere, siger Palle.
Kaj bryder ind: - Vi har sagt til os selv, at man ikke kan bakke tilbage i tiden. Vi skal fremad, og vi har stadig noget at kæmpe for. På den måde accepterer man også tabene lidt mere hver dag. Kaj og Palle bruger lang tid på at snakke om døden. Og med en god portion vestjysk humor er det lettere at forholde sig afslappet til de dystre fremtidsudsigter.  - Vi har allerede vores pladser, der venter ved siden af mor, smiler Palle. Han tænker på det smukke gravsted med den store firkløver-sten, hvor Rita er begravet. her skal Palle og Kaj hvile, når de dør.
Sort humor
- Ja, den der elver længst får mest besvær! Og faktisk er der plads til fire, så den sidste plads er til salg, griner Kaj, som er helt klar over, at hans humor vist nok er anderledes end de flestes. - Men jo mere trykket man bliver, jo sortere skal humoren være, for at man kommer igennem det, forklarer han.
Som følge af sin blødersygdom er Palle blevet stærkt tunghør. Han går med høreapperat, og handicappet har gjort det svært for ham at følge med i lokaler med meget støj. Alligevel har Palle afsluttet 10. klasse og er igang med en HF-uddannelse, som han dog holder pause fra i øjeblikket.
Ikke piger og fester
I stedet holder han sig aktiv på andre måder. Fritiden går med svømning, bowling, skydning og bordtennis. Derudover er Palle aktiv i DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, og han spiller i et orkester. - Men jeg går ikke i byen eller til fester. Jeg har svært ved at følge med, når der er larm omkring mig. Der ryger en del selvtillid, når man ikke kan være rigtig med, men det er absolut ikke, fordi jeg savner selskab. - Savner du ikke en kæreste? - Om jeg savner det? Det kan jeg ikke rigtigt sige, jeg har jo aldrig prøvet det. Man går jo ikke hen til en pige og siger, man er HIV-smittet. Så er jeg bange for, hun vil vende ryggen til mig.

Mit notat: Det var ret overvældende at komme op til den lokale købmand for at hente avisen, og så se sig selv pryde hele forsiden. Jeg anede ikke at de slog historien så stort op. Men artiklen var ligesom en opstarter til den massive pressedækning af Blødersagen ved Østre Landsret.

Tilbage til oversigten