Palle må ikke få pension

Ekstra Bladet d. 26 november 1994

Af: Michael Elsborg

Struer Kommune sjofler HIV-smittet bløder: Du skal ud og arbejde

- Desværre, Palle, du er efter vores mening ikke berettiget til pension. Venlig Hilsen, Struer Kommune. 
Den besked modtog Palle Ravn, efter at han i efteråret havde taget sig den frihed at søge om hjælp i den kommunens pensionsafdeling. 18-årige Palle er bløder. Han er som følge af sin sygdom stærkt tunghør, og for ti år siden blev han smittet med HIV-virus gennem ikke-varmebehandlede blodpræparater. Desuden er hun smittet med hepatitis C, en leversygdom med et stort søvnbehov til følge. På den baggrund har både læger, speciallæger og en psykolog indstillet til Struer Kommune, at Palle Ravn får godkendt sin ansøgning om pension. Alligevel er pengekassen smækket i.
Får 1500 kr om måneden
- De siger, at jeg skal ind under revalideringen, så jeg på den måde kan komme i arbejde. Men det kan jeg helt ærligt ikke. Jeg får adskellige slags medicin og behøver meget søvn. Desuden ved jeg, at jeg ikke har mange år tilbage at leve i. Så jeg vil gerne have noget ud af den tid, jeg er her," siger Palle.
I øjeblikket får den 18-årige bløder 1500 kroner om måneden i bistandshjælp. De rækker ikke engang til huslejen, som er på 2000 kroner. Derfor må Palle leve af erstatningen på 750.000 kroner, som han for flere år siden fik af staten, fordi han blev smittet med HIV gennem sin medicin.
- Erstatningen er ellers tiltænkt medicin, og der skal også være noget til mine efterladte. Desuden har sundhedsministeriet fastslået, at de penge ikke må indregnes i min formue hverken med hensyn til beskatning eller pension, forklarer Palle. 
I Struer Kommune ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag. - Jeg vil forhøre mig om, hvorfor der er givet afslag. Generelt synes jeg, at man skal være meget lydhøre over for folk, der er smittede med HIV. Man bør absolut være berettiget til pension, hvis ikke der er andre ting, som tæller ind, siger socialudvalgsformanden Hans Erik Jepsen fra Struer.  - På den ene side skal vi følge folks egne ønsker så vidt som muligt. Men på den anden side vil det være en hjælp for nogle, at holde dem i arbejde så længe som muligt, mener udvalgsformanden.

Tilbage til oversigten