En bløders liv med HIV

Jyllandsposten d. 4 december 1994

Af: Edith Rasmussen

Da Østre Landsret i mandags lod tæppet gå for den såkaldte Blødersag, sad Palle Lykke Ravn fra Struer på forresten række blandt tilhørerne. Desværre kunne han ikke høre meget af, hvad der blev sagt. Der er ingen teleslynge i retssalen, og Palle Ravn er næsten døv som en konsekvens af sin blødersygdom.
Men under højesteretssagfører Jørgen Jacobsens omfangsrige fremlæggelse af den komplicerede sag, spidsede han øren, da det handlede om de første danske advarsler om HIV-smitte blandt blødere. Den danske læge Mads Melbye kunne den 7. juli 1984 i en artikel i det engelske medicinaltidsskrift "The Lancet" meddele, at 14 ud af 22 blødere i Jylland var blevet smittet med HIV. Palle Ravn var én af dem. Dengang vidste hverken Palle eller hans forældre Kaj og Rita Ravn, at den prøve, forskerne havde taget, var positiv. "Vi blev også testet," husker Kaj Ravn, der fulgte retssagen sammen med sin søn. "Men vi har heller aldrig fået noget svar på vores prøver."
En snigende død
De mange oplysninger om, at de livsvigtige faktorpræparater måske kunne indeholde en snigende død, fik Rita og Kaj Ravn til at overveje at undlade at give Palle medicin. Men det frarådede deres læge. Da Danmarks Bløderforening i august 1985 havde et møde med Britta Schall Holberg, offentliggjorde foreningen en opfordring til dens medlemmer om at kræve varmebehandlet faktorpræparater af lægerne. "Vi ringede til Marselisborg Hospital i Århus for at bede om varmebehandlet blod, men fik afslag med den begrundelse, at Palle ikke var smittet med HIV. Senere på dagen ringede de tilbage og sagde, at der ville komme varmebehandlet præparater til Palle," husker Kaj Ravn.
Måske havde lægerne fået set i Palles journal, at han allerede var HIV-smittet. Men den viden fik hans forældre først tilfældigt et halvt års tid senere, da Rita Ravn var med Palle på Marselisborg til behandling. "Ja, I ved vel, at Palle er smittet med HIV," sagde lægen henkastet dengang, og Rita takkede skæbnen for, at hendes søn var halvdøv og ikke forstod, hvad der blev sagt.
Har mistet sin mor
I dag har Palle mistet sin mor, der døde af cancer for halvandet år siden. Han bor hjemme hos sin far og går på HF. I øjeblikket har han dog taget en pause fra studierne, da hans koncentration ikke er så god. Han har netop mistet sin onkel og sin fætter. Begge var blødere og smittet med HIV.
Palle Ravn er ikke blandt de otte, der er part i sagen i Østre Landsret. Han har levet med HIV-smitten i 10 år og siger spøgefuldt: Hvorfor skulle jeg ikke tage ti mere? Han har det udmærket. I år har han været ude og rejse i sammenlagt halvanden måned sammen med sin far. Det er en luksus, han tillader sig for noget af den godtgørelse på 750.000 kroner, han fik af staten i sin tid. Der skal blot være plads til hvilepauser ind i mellem, når trætheden melder sig. Og han er meget omhyggelig med at undgå at blive smittet med influenza eller andre virus, som kan svække ham.
Nu venter han blot på retssagens udfald. "Jeg er ikke bitter - men jeg ønsker retfærdighed. Det kan ikke være rigtigt, hvis alle bare kan løbe fra ansvaret. I forvejen er det ikke behageligt at tænke på. Det er ikke særligt ærefuldt at dø af AIDS, hvor kroppen langsomt forgår. Det ville være rart at få fastslået, at det ikke er os blødere, der har noget at skamme sig over," siger han.

Tilbage til oversigten