Om et år er jeg nok død af AIDS

SiD Fagbladet nr. 44 1994

Af: Erik Sandager

Min mor døde af kræft for halvandet år siden, så julen er ikke som i gamle dage. Min onkel og min fætter på 55 og 31 år døde af AIDS her i efteråret. Nu er jeg eneste overlevende bløder i familien. Begge var smittet med HIV og pådrog sig AIDS via inficeret blødermedicin.
Ved køkkenbordet sidder Palle Lykke Ravn, Bremdal ved Struer, og gør status over, hvad der er sket siden Fagbladet var på besøg i efteråret 1992. Dengang var Palle en aktiv og livsglad knægt på 16 år. Han havde en drøm om at blive arkitekt eller ingeniør.
I dag er Palle en pæn ung mand på 18 år. Han holder pause fra HF og har søgt om førtidspension.
Smittet som 8-årig
- Herhjemme døde den første bløder af AIDS for otte år siden, og siden er 53 ud af os 90 smittede døde. Det går hurtigt nu, mange har fået skavanker. Jeg blev smittet med inficeret ikke-varmebehandlet blødermedicin da jeg var otte år gammel. Jeg har levet med smitten i ca. 10 år nu konstaterer Palle. 
Siden sidste har Palle - via folketingsbeslutning - fået forhøjet sin godtgørelse. Bløderne, der har fået HIV og dødsdommen AIDS via inficeret ikke-varmebehandlet blod, har fået en godtgørelse på 750.000 kr. Ingen har påtaget sig ansvaret for bløderskandalen, så der er ikke tale om en erstatning. Efter syv års forberedelser verserer Danmarks Bløderforenings retssag nu ved Østre Landsret imod Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Novo Nordisk A/S. Palle - og mange med ham - håber ansvaret endelig bliver placeret. Ingen personer er tiltalt på grund af forældelsesfrist, men når tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg sidder i vidneskranken tirsdag den 20. december, vil der være mange smittede tilhørere i retten, der gerne vil se Schall Holberg i øjnene. Palle vil sidde på tilhørerbænken - "om jeg så skal gå til København..."
Britta Schall Holberg er en af hovedpersonerne i skandalen, mener Palle.
Gravsted parat
Selv om Palle har brugt en del af sine "godtgørelsespenge" på en smuk gravsten, et firkløver i granit med inskriptionen, "Det er håbet som gør vort hjerte rigt - vor sjæl glad", på sin mors gravsted på Struer Kirkegård, og selv om der er god plads også til Palles navn, så har han ikke mistet livsmodet og er heller ikke ved at blive kvalt i bitterhed.
- Nu har jeg levet med smitten i 10 år. Hvorfor skulle jeg ikke tage 10 år mere, spørger han galgenhumoristisk. Palle opretholder - i hvert fald udadtil - en ironisk distance til risikoen for at dø af AIDS: - Alle siger jeg vil dø af AIDS, men jeg er nu ikke sikker. Jeg er optimist og lever i håbet.
HIV-smitten har fået Palle til at leve mere i nuet. Han taler om døden som en naturlig følgesvend i livet. Ikke kun for ham - men for os alle. Planlægger ikke år, men timer, dage og uger frem. Glæder sig over en god dag. Ind imellem er han dog meget træt og har et stort søvnbehov.
Et løfte
Uanset hvad der sker, har har hans far, lagerarbejder Kaj Ravn, tidligere fagligt aktiv i SiD i Struer, lovet, at han vil være ved sin søns side. I år har far og søn været på Gran Canaria, Tenerife og på en 8.500 km lang biltur til tidligere Østlande og Rusland - med Palle bag rattet. Godtgørelsen er ved at få ben at gå på, hvad der bestemt også var meningen. Ifølge et brev fra Sundhedsministeriet må godtgørelsen til HIV-smittede blødere ikke indregnes som formue, ved beskatning, beregning af pension eller bevilling af sociale ydelser.
Nedværdigende
Uanset at lægelige eksperter anbefaler, at Palle Lykke Ravn får tilkendt mellemste førtidspension, fastholder pensionsafdelingen i Struer kommune, at Palle skal forsøges revalideret. Palle føler sig ydmyget. Finder en revalidering formålsløs og absurd. Tiden er ikke til det, og han synes, det er nedværdigende, at skulle nøjes med pt. 1.500 kr. pr. måned i bistandshjælp fra Struer kommune.
".. og dermed døden"
Palle Lykke Ravn, der er politisk aktiv, næstformand i DSU´s Holstebro og Struer-afdeling, og spiller julen ind på byens plejehjem som aktivt medlem af Danmarks vist nok sidste DUI-orkester, har skrevet et protestbrev til Struer kommunes pensionsafdeling. Heri oplyser han, at de sikker er bekendt med, at "jeg er blevet smittet med HIV-virus, som medfører AIDS og dermed døden". 
Ud fra de erfaringer man har i dag, anslår Palle, at han nok dør af AIDS indenfor ca. et-to år. "Det sker ved, at jeg pludselig inden for ca. et halvt år taber næsten 2/3 af min vægt, som følge af lungesygdomme, leversygdomme samt andre sygdomme der utvivlsomt vil tilstøde pga. mit stærkt svækkede immunforsvar," forklarer han i brevet.


Mit notat: På den første side af artiklen ved billedet med gravstenen. Til venstre for min far og jeg, står stenhugger Dag Westergaard som på et halvt år lavede vores smukke firkløver ud af et eneste stykke granit som blev hentet i nord-sverige. Stenen kan også se på www.ravn.it 

Tilbage til oversigten