Nu får Palle pension

Ekstra Bladet d. 28 februar 1995

Af: Michael Elsborg

Struer vil ikke bruge penge på den 18-årige HIV-smittede bløder - nu bankes kommunen på plads.

- Jeg er vældig glad for, at der endelig sker noget. Men jeg kan stadig ikke forstå, hvorfor det skulle tage mere end et år at få kommunen til at forstå, at jeg er syg.
Efter 13 måneders kamp får 18-årige Palle Ravn nu endelig pension. Palle er HIV-smittet bløder og bad om hjælp i Struer Kommunes pensionsafdeling i januar sidste år.
- Desværre, du kan sagtens komme ind under revalideringen og arbejde, lød svaret.
Som følge af sin blødersygdom er Palle stærkt tunghør, og for 10 år siden blev han smittet med HIV-virus gennem ikke-varmebehandlede faktorpræparater. Desuden er han smittet med en leversygdom med et stort søvnbehov til følge. Alligevel overhørte den jyske kommune både psykologer og speciellægers anbefalinger og nægtede stædigt Palle pension.  - Hos os, som i så mange andre kommuner, betragter man ikke HIV-smitte som en sygdom, der berettiger til pension, forklarer Struers socialudvalgsformand, venstremanden Hans Erik Jepsen. Men det argument holder ikke. Mandag afgjorde pensionsnævnet i Ringkøbing Statsamt, at Struer skal ryste op med pensions-pengene til Palle Ravn.
Undskyld
- Kommunen har fortolket praksis på området meget strengt uden at se samlet på sagen. Palle Ravn er ikke kun HIV-smittet. Han er også bløder og lider af en leversygdom. Derfor skal han have mellemste pension med tilbagevirkende kraft, oplyser statsamtsmand Thomas Opstrup. 
Det betyder, at Palle nu går sin pension fra 1. marts sidste år. Selv om Struer Kommune anker afgørelsen, vil det ikke betyde nye udsættelser.
- Jeg tror ikke, vi anker. Vi må respektere, at statsamtet ser anderledes på sagen. Og så beklage over for Palle Ravn, at der er gået så lang tid, undskylder socialudvalgsformanden fra Struer.

Tilbage til oversigten