HIV-positiv mand råder den smittede pige: Vær åben om din sygdom

BT d. 26 januar 1998

Af: Christina Hammer

"Hele hendes verden er brudt sammen, men hun må ikke gå i sort. Hun skal fortælle åbent om, at hun er HIV-positiv, så hun tager rygterne i opløbet. Det vil koste hende gevaldige slag, men det værste, hun kan gøre, er at tie med sin sygdom. Det vil slå hende ihjel," siger 22-årige Palle Ravn, HIV-smittet gennem 14 år.
Han ved bedre end nogen, hvad det vil sige at leve med en uhelbredelig sygdom, når man er et ungt menneske, der skal til at tage hul på livet. Især når sygdommen hedder AIDS og er omgærdet af fordomme og misforståelser. Hans råd til den 13-årige færøske pige, der blev smittet på Rigshospitalet, er at stå åbent frem.
Fortæl åbent
"Hun må ikke prøve at skjule sig, selv om det måske er det, hun har mest lyst til. Hun bliver nødt til at fortælle hvordan og hvorfor, hun er blevet smittet, ellers løber rygterne fra hende," forklarer Palle, der kommer fra et lille samfund som den færøske pige.
Palle blev smittet med HIV gennem sin blødermedicin, da han var otte år. Som ti-årig opdagede hans familie smitten, og i løbet af ingen tid vidste hele Struer og omegn besked om hans sygdom. "Mange trak følehornene til sig. Den færøske pige vil også opleve at det bliver svært at få nye venner. Men så må hun støtte sig til dem, hun har. Jeg har flere gange oplevet at blive afvist. Det sårer én, men så må man sige til sig selv, at vedkommende alligevel ikke var værd at samle på," siger Palle, der nærmest voksede op med sygdommen, men alligevel er stødt ind i store problemer, da han kom i puberteten.
En svær alder
"Jeg isolerede mig, fordi jeg ikke viste, hvordan jeg skulle grive tingene an. Det er ikke en god måde at tackle tingene på. Når man er HIV-smittet, kan man ikke bare gå ned på et diskotek og finde sig en kæreste. Man kan ikke sidde i larm og røg og fortælle, at man er HIV-positiv og muligvis får AIDS. Det bliver svært for den færøske pige - hun er jo lige i den alder, hvor man begynder at tænke på kærester. Men hun må aldrig lyve om sin sygdom eller fortie den. Man skal være ærlig over for andre - og over for sig selv," siger Palle, der har brugt sin familie til at overvinde de svære problemer.
Brug for far og mor
"Jeg håber, hun har en stærk mor og far, der kan rejse sig efter hårde slag. Det får hun brug for. Familien må regne med at miste venner og bekendte, fordi de ike kan håndtere problemerne. Pludselig ser de, hvor skrøbeligt livet er," forklarer Palle, der oplevede at hans sygdom blev en stor belastning for hans søskende. "Min søster blev udspurgt af sin arbejdsgiver, fordi han var nervøs over, hendes bror var HIV-smittet. Mine forældre valgte at kontakte manden og tale med ham. Det hjalp meget. Man kan selv forebygge og løse mange problemer ved at oplyse folk ordentligt. Men det er selvfølgelig let for mig at sige.
Familien må være knust. Lige nu handler det om at acceptere kendsgerningerne og prøve at forstå situationen. Bevar optimismen og tag en dag ad gangen. lad være med at lukke øjnene for sandheden - det helbreder ikke pigen for HIV."

Mit notat: Jeg var lidt i tvivl om hvor vidt jeg skulle medvirke i dette interview, som blev lavet efter en 13-årig færøsk pige blev smittet med HIV på Rigshospitalet. Det var en utrolig barsk historie, men jeg prøvede så godt jeg kunne at give et par gode råd.

Tilbage til oversigten