Rikke gifter sig med HIV-smittede Palle

Ude og Hjemme d. 19 januar 2000

Af: Dorthe Wamsler

Palle Ravn blev HIV-smittet som 8-årig. For tre år siden traf han en sød pige på Internettet. Pigen hed Rikke, og siden mødtes de i virkeligheden. Det var kærlighed fra første færd, og til maj giver hun Palle sit ja.
Rikke og Palle ser forelskede på hinanden, og så snart Palle får chancen, må han lige give Rikke et kys. De to er unge og forelskede - og for dem er det nuet, der tæller. Fortiden er ligegyldig, fremtiden er ganske simpelt fuld af uendelige muligheder. Det gælder alle forelskede, men for netop dette par er det ekstra vigtigt at nyde øjeblikket. Det ved nemlig, hvor dyrebart det er. For siden den nu 23-årige Palle fra Struer var en stor dreng, har han haft en dødsdom hængende over sig. Palle er bløder og blev som 8-årig smittet med HIV. Palles fætter og onkel var blødere og er døde af aids. Det samme gælder mange af hans venner og bekendte. I den situation er hver dag et lille mirakel. For Palle lever. Hans helbred er under kontrol - og så er han forelsket og skal giftes. - Jeg har altid været optimist. men det er klart, at livet er blevet anderledes, efter at jeg har mødt Rikke. Det er dejligt at have en at dele livet med. Det giver mig styrke, siger Palle Ravn. Han har ganske rigtigt altid været stærk og haft mod på fremtiden. Det har været nødvendigt, for Palle har været meget igennem. - Jeg blev hurtigt voksen, og jeg var som varn mest sammen med voksne. Jeg var ofte indlagt på hospitalet og måtte gå med hjelm og skumgummi-indlæg i mit tøj for ikke at komme til skade, fortæller Palle.
Som mange andre blødere blev han smittet af fejlagtigt behandlet blodplasma. Han fik besked om hiv-smitten som 10-årig, men netop fordi han var vant til sygdom og sygehuse, slog det ham ikke ud. Først da Palle blev teenager, begyndte alvoren at gå op for ham.
Mange døde
- Vi blødere blev smittet samtidig, og da jeg var omkring 16 år, begyndte mange at blive alvorligt syge af aids, og mange døde. Det fik mig til at forestille mig selv i den situation. Selv om jeg havde det godt, ville jeg, som behandlingen var dengang, sikkert kun have omkring 3 år tilbage, siger Palle. Samtidig fik Palle, der i dag er førtidspensionist, tilkendt en godtgørelse på 750.000 kr. For ham var der ingen tvivl. Pengene skulle gøre den sidste tid så indholdsrig som muligt. Bl.a. forærede Palle sine forældre nye møbler. Hans mor var syg af lungekræft, og hun skulle have det så godt som muligt, mens hun endnu levede. Familien fik fjernsyn, stereo og meget andet. Palle flottede sig også og købte en Porsche 924 til sig selv. Palle rejste også Europa tyndt sammen med sin far. De to forstod at opleve. - Vi kom tæt på hinanden på de rejser. Levede i bilen, og kørte stort set hele tiden og stoppede, når der var noget, vi ville se, siger Palle. Far og søn havde planer om flere rejser, bl.a. en tur til USA. Men i 1997 døde faderen af rygmarvskræft.
Altid en løsning
- Far var altid positiv, også da han var syg. Fra ham har jeg lært, at der kun er en vej, og det er frem. Der er altid en løsning, og den er tættere på, hvis man er optimist, siger Palle. Hans indstilling har sikkert været med til at holde ham i live. For i dag, hvor mange blødere er døde af aids, er Palles sygdom holdt nede. Den såkaldte 3-kombinationsbehandling holder sygdommen i skak, og Palle kan i princippet blive 100 år. Dog har han stadig et svagt immunforsvar og skal passe på sig selv.
Fra at have set døden i øjnene som teenager, har Palle fået et nyt liv. - Men det er faktisk svært at få livet tilbage. Jeg skal lære at tænke langsigtet, de er jeg slet ikke vant til. Jeg lever stadig, så jeg har føling med den enkelte dag, og det er vel egentlig sundt, siger Palle. Sygdommen og kampen for at få en godtgørelse har gjort Palle politisk engageret. Han har efter 7 år i Socialdemokratiet skiftet til SF, og han satser på en politisk karriere.
Men det er mødet med Rikke og kærligheden, der har fået Palle til at lægge de væsentligste langsigtede planer. De to mødtes via Internettet. De første par år chattede de sammen, men 13. maj sidste år rejste Palle til Hundige hvor Rikke boede. Det var kærlighed ved første blik. Og trods Palles alvorlige sygdom har den 24-årige Rikke ingen betænkninger. - Fordi vi havde skrevet sammen, vidste jeg alt på forhånd, så jeg blev ikke skræmt. Men naturligvis er jeg bange for at miste ham, og jeg tænker nok lidt mere over det end andre. I virkeligheden kan alle jo miste deres kære. men pga. sygdommen er vi bare lidt bedre til at fortælle, hvad vi betyder for hinanden. På den måde er sygdommen vendt til noget positivt, siger Rikke.
Hun og Palle havde i det hele taget ikke mange betænkeligheder. Palle tog godt nok til Hundige, men for Rikke var der ingen tvivl om, at hun gerne ville flytte hjem til Palle i Struer. Parret er netop flyttet i et helt nyt rækkehus i Humlum lige uden for Struer. Præcis på årsdagen for deres møde, 13. maj, skal de giftes, og så drømmer de om, at bryllupsrejsen kan gå tværs over USA i bil og en tur til Honduras, hvor Rikke har arbejdet på et børnehjem. En anden af drømmene er at få børn. Og trods hiv-smitten er det måske ikke umuligt. - Vi har fået at vide, at man kan rense sæden for smitte. Det håber vi kan lade sig gøre. Men det haster ikke, vi vil gerne vente et par år, siger Rikke.
Hun og Palle har fået en fremtid forærende, som ingen havde troet mulig for få år siden. Og de to skal nok forstå at nyde mulighederne, for de ved bedre end de fleste, at livet skal leves hver dag.

Tilbage til oversigten