Ja til Palle

Fra Se og Hør 20-26 januar 2000

Af: Askov Press

Som otteårig blev Palle Lykke Ravn smittet med hiv og dødsdømt af lægerne. I dag er han 23 år og skal giftes til maj.
Vil du gifte dig med mig, Rikke? Palle Lykke Ravn, 23, har været på knæ for sit livs kærlighed, den 24-årige Rikke. Og han fik et ja. På overfladen adskiller de to sig ikke fra andre smaskforelskede unge par, men lever dog konstant med et særdeles tungt emne hængende over hovedet. Palle er nemlig hiv-smittet, men det faktum, at virussen kan udvikle sig til den dødelige sygdom, aids, får ikke lov at ødelægge dagligdagen for de forelskede turtelduer. Og da slet ikke Palles sprudlende og ofte galgenhumoristiske humør. Han beretter glædestrålende om den første gang, han stod ansigt til ansigt med Rikke i hendes hjem i Hundige ved København efter jævnligt at have chattet med hende på internettet gennem længere tid.
- Da jeg stod i hendes dør og så hende den første gang, var jeg solgt til stanglakrids. Jeg satte mig ned i en stol og sagde: "Nu bliver jeg her. Jeg går ingen steder uden du går med." Det endte da også med, at jeg blev der et halvt år, griner "Palle den lykkelige., som man med rette kan kalde den unge gut fra Humlum ved Struer.
Han skal giftes med Rikke den 13. maj i Humlum Kirke. En lykke og romance, de færreste turde spå Palle, da han som otteårig blev smittet med hiv via et præparat, han fik som behandling for sin blødersygdom.
Smittefaren
Den alvorlige trussel, som Palle har bragt med ind i deres forhold, har fået en noget blandet modtagelse hos Rikkes familie og venner. Reaktionerne spænder lige fra åbne arme til særdeles kolde skuldre. Spørgsmålene har været mange: Hvordan kan man vælge at gifte sig med en hiv-smittet? Hvad med fremtiden? Og smittefaren?
- Det lyder måske lidt utroligt, men det er kommet helt naturligt. Det skulle åbenbart bare være os. Allerede fra den første dag - lang tid inden, vi blev kærester - fortalte Palle mig om sin situation. Det hele har udviklet sig naturligt hen af vejen. Selvfølgelig har jeg haft nogle spørgsmål, men dem har jeg fået besvaret med det samme. Og så er Palle i øvrigt et helt leksikon, når det drejer sig om hiv og aids, konstaterer Rikke, mens Palle med et stort grin udbryder, at han skam også er et leksikon på mange andre områder.
Jeg griner meget og holder ekstremt meget af sort humor, men selvfølgelig er det en alvorlig sag. Det hjælper bare ikke at sidde og surmule i et hjørne. Med hensyn til smittefaren, så er der egentlig ikke så meget at sige. Vi bruger beskyttelse og passer på. Ligesom alle andre. Eller i hvert fald, som de fleste vel burde gøre. Jeg regner da heller ikke med at dø foreløbigt. Behandlingerne og forskningen går jo fremad, så jeg - og vi - håber det bedste. Men alligevel lever jeg nok mere i nuet end de fleste andre. Det betyder dog ikke, at jeg ikke lægger planer for fremtiden. Rikke og jeg har da også talt om at få børn. Det skulle kunne lade sig gøre, uden at jeg giver smitten videre til mine børn. Men det bliver ikke de første par år. Først skal vi ud og rejse, og jeg vil gerne prøve at få gang i min politiske karriere. Jeg har været suppleant i byrådet i Struer, men jeg vil gerne i Folketinget. På grund af at jeg er hiv-smittet, har jeg været førtidspensionist, siden jeg var 18 år, så jeg plejer at kalde mig selv en kommunalt ansat livsnyder. Og ja, jeg nyder virkelig livet ...

Mit notat: Se og Hør overdrev temmelig voldsomt da de omtaler at vi skulle have fået særdeles kolde skuldre hos familie og venner da vi begyndte at komme sammen. Det er rigtigt at der var bekymrede spørgsmål, men slet ikke direkte kolde skuldre. Det er noget irriterende når skribenterne selv opfinder dramatiske sætninger til en historie, og ikke ville rette dem efter at havde fået at vide at det var forkert!

Tilbage til oversigten