HIV-smittet og dødsdømt i 1984: Palle fik sin Rikke

BT d. 14 maj 2000

Af: Kalle Kvist

Sjældent har orglet i den lille Humlum Kirke ved Limfjorden bruset så kraftigt og smukt som i går eftermiddag, da Rikke 24, fra Hundige blev fru Ravn efter at have sagt ja til Palle Lykke Ravn.
Et ellers ganske almindeligt ungt forelsket par, javist, men Palle skulle slet ikke have oplevet sit bryllup. Han skulle være død i 1984, hvis det stod til lægernes forudsigelser, efter han som kun 8-årig årig blev smittet med HIV via blodplasma, som sundhedsmyndighederne havde undladt at teste. Men Palle er en hård nyser og erkender, at han sikkert også er en heldig fyr, og de to ting kombineret med lægevidenskabens voldsomme landvinding i arbejdet med at finde en vaccine, der kan holde HIV nede, så udbrud af AIDS stadig udskydes.
Romantikken var badet i det smukkeste danske sommersollys, da fru og hr. Ravn kom ud af kirken og steg op i en pyntet hestevogn. Brudefærden gik langs Limfjorden ind til Struer, hvor Rikke lagde halvdelen af sin brudebuket på Palles forældres grave. Der blev fældet tårer med en blanding af sorg og glæde og taknemmelighed. Palle satsede hele sin erstatning - 750.000 kr. - på at gøre livet godt og glad for sine forældre i dét han dengang troede skulle blive hans sidste år med dem - sidste, fordi han ikke selv havde lang tid tilbage at leve i. Men i stedet døde Palles forældre, først moderen og et års tid senere hans far. Palle brugte meget af sin tid på at surfe på Internettet, og det var her han for fire år siden "mødte" Rikke, der er uddannet korrespondent i spansk og engelsk. Det blev til mange breve via elektronik og data, men tråde og hardware glødede til sidst.
"Jeg måtte simpelthen møde den pige, og så en dag tog jeg bare af sted og ringede på hos Rikke i Hundige. Det var 13. maj 1999, og det blev så endnu en skæbnedag for mig og den første for os sammen, siger Palle og får et strålende smil fra bruden. De to turtelduer besluttede nemlig, at inden et år, nøjagtig et år, ville de giftes. Rikke flyttede med til Humlum, hvor de nu bor i et rækkehus.
Trods truslen fra HIV-smitte er de nygifte så fulde af optimisme, at de som alle andre nygifte ser frem til, at de også skal have børn. Palle har undersøgt, at hans sæd kan renses helt for HIV-smitte, og parret er ikke bange for at sætte børn i verden.
Rikke har to drenge i forvejen - altså adopterede på papiret - i Honduras, hvor hun har arbejdet som frivillig medhjælper i et børnehjem. Hun betaler 325 kr. om måneden til "sine drenge". "Men det betyder jo ikke, at vi ikke selv kan have børn," siger parret.
Brylluppet i går var endnu en vigtig milepæl i Palle Ravns liv, den del af hans liv, som han angiveligt ikke skulle have oplevet som følge af et utilgiveligt svigt hos sundhedsmyndighederne. 90 danskere blev HIV-smittet med den urensede blodplasma,  størstedelen er allerede døde.

Mit notat: Jeg har taget mig den frihed at rette nogle store fejl hist og her i artiklen. Bl.a. overskriften hvor journalisten var kommet til at skrive 1995, hvor det faktisk var 1984 osv.
Vi blev i øvrigt gift på samme dag, som Danmark vandt det europæiske melodi grand prix med Brdr. Olsens: "Fly on the wings of love"

Tilbage til oversigten