HIV-smittet vil være far

BT d. 16 marts 2001

Af: Niels Ole Qvist

"Vi har en drøm om at leve et liv som alle andre forelskede par. Og derfor vil vi også have en baby".
Ægteparret Rikke og Palle Lykke Ravn, begge 25 år, sidder tæt omslynget i sofaen i deres hjem i landsbyen Fousing Kirkeby ved Struer. Kærligheden lyser ud af dem. "Vi elsker hianden - og som enhver anden almindelig familie melder ønsket om en lille sig," forklarer de. Der er blot det særlige i Rikke og Palles tilfælde, at Palle er HIV-smittet. For 17 år siden - som otte-årig - blev han smittet fra blødermedicin. Men HIV-smitten behøver ikke forhindre dem i at få deres brændende ønske opfyldt. I udlandet har lægerne nemlig gode erfaringer med at vaske sæden, så virus bliver fjernet.
Vellykket i udlandet
Det er prøvet - med held - i op mod 100 tilfælde i bl.a. England, Spanien og Italien, og nu kan Rikke og Palle blive det første par i Skandinavien, som får lov at gennemføre en kunstig insimination. "Så vidt vi ved, er det ikke gået galt endnu. Der er selvfølgelig intet her i livet, som er 100 procent sikkert. Men efter sæden er centrifugeret, kan lægerne teste den for at se, om den stadig indeholder virus. Er det ikke tilfældet, kan man gennemføre insiminationen," forklarer Palle Lykke Ravn, der sammen med Rikke har sat sig grundigt ind i behandlingen, bl.a. ved oplysninger fra Internettet.
Materialet er givet videre til overlæge Jacob Ingerslev fra Fertilitetsklinikken på Skejby Sygehus ved Århus, hvor man nu overvejer, om forsøget skal gøres i Danmark
Ingen etiske problemer
"Vi har fået at vide, at lægerne i hvert fald ikke har etiske problemer med at gennemføre det. Overlægen var meget optimistisk," forklarer Palle. "Vi glæder os meget. Men selvfølgelig skal vi have talt det grundigt igennem med lægen, før vi gennemfører det," tilføjer Rikke, der er erhvervssproglig korrenspondent i engelsk og spansk, med datalingvistik som speciale. Parret blev gift for et år siden ved et stort, romantisk forårsbryllup i maj. Rikke havde ingen betænkeligheder ved at give Palle sit ja, på trods af hans sygdom. Selv er Palle da også overbevist om, at han har et langt liv foran sig. "Hvorfor ikke? Jeg mærker intet til min diagnose, bortset fra de bivirkninger, som følger af kombinationsbehandlingen, dvs. at jeg døjer lidt mere med træthed end mine jævnaldrende. Selvfølgelig gør du dig de samme overvejelser som alle andre vordende forældre: at du skal være der altid til at passe på dine børn. men hvad skulle der være i vejen for, at jeg bliver 90 år! Selvfølgelig vil vi sikre os, f.eks. med en livsforsikring. Jeg kunne jo også køre galt i trafikken," smiler Palle. Han har forlængst besluttet, at HIV-diagnosen ikke skal styre hans liv.
Noget at se frem til
"Jeg har levet med den i 17 år, og den får ikke lov at fylde ret meget. Jeg tror i øvrigt også, at det er vigtigt, at man i sit liv har noget at se frem til, at glæde sig over. Det er en vigtig forudsætning for at holde sig rask," bemærker han.
Rikke og Palle er klar over, at chancen for at få tvillinger er stor ved kunstig befrugtning. Men det afskrækker dem ikke. "Tværtimod. Vi vil jo gerne have to stykker. Og så har vi jo også klaret det på én gang, inden vi bliver for gamle. Er man først 30, ja, så falder hammeren jo," griner Palle. Ægteparret ved endnu ikke, hvornår de kan blive tilbudt behandlingen. "Men det bliver dejligt, når vores drøm kan realiseres. Måske, hvem ved, kommer vi også til at se vores børnebørn løbe rundt her i huset," siger Palle med et stort smil.

Tilbage til oversigten