Hiv-smittede Palle: Vil være far

Ude og Hjemme d. 23 april 2002

Af: Dorthe Wamsler
Foto: Gregers Kirdorf

Palle  har i sit 18 år lange hiv-plagede liv haft to drømme. Den første gik i opfyldelse da han blev gift med Rikke. Og nu har Palle fået myndighedernes tilladelse til, at han bliver den første dansker med hiv-virus, der bliver far til sit eget biologiske barn.
Da Palle som otte-årig blev smittet med hiv-virus, var sygdommen en dødsdom og en ganske almindelig tilværelse blev en fjern og uopnåelig drøm. Men skæbnen ville det heldigvis anderledes.

I dag er Palle 26 år. Han er bløder og blev smittet via sin livsvigtige medicin. Hiv-virussen holdes nede af medicin, så han stort set intet mærker til den.
Palle har skabt sig en lykkelig hverdag sammen med sin kone, Rikke, i hyggelige Fousing Kirkeby ved Struer. Og nu bliver Palle formentlig den første danske hiv-smittede, der uden risiko for at give smitten videre til mor og barn, bliver far til sit eget biologiske barn.
- Jeg har det strålende. Nogle gange tvivler jeg helt på lægernes diagnose. Jeg er parat til at blive far og føler, at jeg har en masse at give et barn, siger Palle.
Rikke skal blive gravid ved hjælp af insemination på Skejby Sygehus i Århus, hvor man regner med at begynde behandlingen til maj. Det er Rikke og Palle selv, der via internettet har fundet frem til metoden, hvor sæden renses for hiv-virus før inseminationen. Metoden bruges bl.a. i Italien.
Det var også Internettet, der først førte dem sammen. Efter at have chattet i flere år mødtes de den 13. maj 1999. Aftalen var, at Palle skulle besøge Rikke i Hundige. Der gik et halvt år, før Palle vendte hjem til det vestjyske. Og så havde han Rikke med sig.
- Vi har boet sammen fra den første dag, vi mødtes, siger Palle med et smil. Han giftede sig med sin Rikke på årsdagen for deres første møde. Begge vidste fra begyndelsen, at det kunne blive svært at blive forældre. Men det gav ingen betænkeligheder.
- Jeg har da altid gerne ville have børn. Men kunne det ikke lade sig gøre, var der ikke noget at gøre ved det. Min kærlighed til Palle er større end ønsket om at få børn, siger Rikke.
Alligevel meldte tanken sig, da brylluppet var overstået, og parret var flyttet i hus.
Sit eget barn
- Børn var det næste naturlige skridt. Sådan er det vel for mange unge mennesker, og vi er ikke anderledes, siger Palle.
Parret henvendte sig til Skejby Sygehus for 15 måneder siden. Dengang fik de tilbudt at få et barn ved hjælp af donorsæd. Men for Palle er det vigtigt at få sit eget biologiske barn.
- Det betyder meget for mig at man kan se lighederne og den slags, siger Palle, der viste sit materiale fra Italien til lægerne. Lægerne var meget interesserede, men det har taget tid at få det praktiske på plads.
I første omgang skal Rikke ikke have hormonbehandling.
- Det er forhåbentlig ikke nødvendigt. Der er jo ikke tale om, at jeg har svært ved at blive gravid, så lægerne vil ikke risikere, at jeg pludselig venter trillinger, som måske fødes for tidligt, siger Rikke.
Den lille ny skal dog helst ikke blive enebarn.
- Jeg har selv søskende og er glad for det. Det ideelle er to børn - måske en dreng og en pige. Så er der en til fodbold og en til dukker, siger Palle og tillader sig at give drømmene frit spil.
Men så tager fornuften over: - Vi spekulerer ikke så meget på køn og navne. For vi vil ikke køre os selv op, så er ventetiden ikke til at holde ud, siger den forhåbentlig snart vordende far.

(I en boks ved artiklen)
40 Hiv-smittede ønsker børn
Rikke og Palle kan få hjælp af samme teknik, der har gjort mange hiv-smittede italienere og briter til forældre. Og parret bakkes til dels op af Lægeforeningen, Sundhedsstyrelsen og Dansk Fertilitetsselskab. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen vil dog ikke entydigt give alle smittede mulighed for insimination. Han udelukker ikke, at hiv-smittede kan få børn, men det bliver ikke en automatisk ret. Hvert enkelt par skal vurderes, som ved adoptioner, hvor de bl.a. bedømmes socialt og psykologisk. Ifølge Dansk Fertilitetsselskab er der i øjeblikket omkring 40 hiv-smittede mænd, der ønsker hjælp til at blive forældre. Dertil kommer de hiv-smittede kvinder, der også kan hjælpes af lægerne.

Tilbage til oversigten