Hold dig væk, Britta

Ekstra Bladet d. 10 februar 2004

Af: Marianne Nielsen
Foto: Lars Poulsen

Bløderne vrede over Britta Schall Holbergs politiske comeback

- Det er respektløst af hende at rive op i sår, der aldrig er helet. Jeg er dybt chokeret over at skulle se hende i Folketinget igen. man bliver dybt frustreret, hvis det virkelig kan lade sig gøre, at hun vender tilbage, som om intet var hændt.
Ja, Palle Lykke Ravn fra Struer, et af ofrene for den såkaldte bløderskandale i midten af 80´erne, er rasende ved tanken om, at Britta Schall Holberg (V) nu genopstiller til Folketinget efter 16 års fravær.
Måneders angst
Palle Ravn er en af de 90 smittede blødere, der blev smittet med hiv via sin livsvigtige blodmedicin dengang. I dag er der kun 29 overlevende fra det fatale tidsrum, der gik, fra alarmsignalerne lød ude i verden og herhjemme, til at de danske myndigheder sikrede bløderne, så deres præparater var garanteret fri for aids-smitte.
Barske Britta Schall Holberg var ministeren, der dengang havde ansvaret for sundhedssystemet. Efter meget tovtrækkeri bl.a. i Østre Landsret blev hun og de øvrige involverede som Novo Nordisk og Serum Instituttet stort set frikendt for ansvar.
Men de danske blødere husker tragedierne og måneders angst i et helt andet lys.
Vælgerne husker
Også formanden for de 350 danske bløderes landsforening, Terkel Andersen, skyder på sin egen diskrete facon knivskarpt mod eks-ministerens comeback-planer:
- Man er lidt forundret over, at hun opstiller, selv om hun selvfølgelig godt er klar over, at der sidder en hel gruppe mennesker her med et meget dårligt minde om hendes ministertid. Det tror jeg da også, at mange vælgere vil kunne huske og have med i deres betragtning, når de skal træffe deres valg.
De svageste
- Hun havde intet ønske om at prioritere en indsats i forhold til vores gruppe, selv om hun vidste, der var en ret betydelig risiko, siger Terkel Andersen.
- Som minister må man have et ansvar over for de svageste i samfundet. Og det mener jeg nok, blødergruppen var på daværende tidspunkt i allerhøjeste grad. Vi havde ingen mulighed for at trænge igennem. Ingen vidste dengang, om der ville gå uger eller måneder, før resten af blødergruppen blev smittet.
Etik og moral
- Siden blødersagen har hun opført sig dybt uanstændigt ved at rejse landet rundt og holde foredrag om etik og moral. Emner, hun burde være den sidste til at udtale sig om, mener Palle Ravn, der i dag er gift og vordende far. Han blev førtidspensioneret som 19-årig på grund af hiv-symptomer.
- Mit liv er et produkt af bløderskandalen. Vi har fået vores godtgørelse og pension. Jeg har oplevet kammerater blandt de hiv-smittede blødere, som næsten gik fra forstanden og forsvandt mere og mere, før de døde.
- Normalt er jeg selv et glad og optimistisk menneske, som lever min hverdag uden at spekulere på mine sygdomme. Men det her med Britta kan virkelig få mit blod i kog.
 

De kan bare stemme på en anden

62-årige Britta Schall Holberg, godsejer, hofjægermester, tidligere minister m.m., er for nylig igen opstillet for Venstre. Denne gang i Otterup-kredsen på Fyn, der i årevis anbragte Peter Brixtofte i Folketinget med tusindvis af stemmer.
Hun både ler overbærende og bliver skarp i stemmen, da hun hører om blødernes reaktioner på hendes planer.
- Nå ... siger de alt det. Men så vil jeg også sige, at nu tror jeg snart, den sag er så velbelyst, som den kan blive. Jeg henholder mig fuldstændig til, hvad forskerne har sagt, og hvad alle dommerundersøgelserne har sagt. Jeg har lige været på Syddansk Universitet, hvor et helt hold har været oppe i denne sag.
- Bløderne mener, vælgerne kan huske dig for det dårlige i denne sag?
- Hvad skal man sige til det?! Det må være op til den enkelte, hvad han vil stemme på. Hvis Palle Ravn ikke vil stemme på mig, skal han da lade være med det. Mere er der ikke at sige.
- Nu har jeg i de sidste 16 år kørt landet tyndt med folkelige foredrag, hvor jeg slår kraftigt til lyd for, hvor vigtigt det er at engagere sig politisk. Så jeg sagde til mig selv: Søster! Nu bliver du nødt til at gøre noget. Jeg er blevet opfordret flere gange.

Min kommentar til dette: Kan kan undre sig over hvem i alverden, der kan finde på at opfordre sådan en blodplettet bøddel til at stille op til igen? - Jeg vil under alle omstændigheder gøre hvad der står i min magt for at hun ikke skal blive valgt igen. Som jeg udtaler i artikler er jeg dybt chokeret over udsigterne til, at hun, upåagtet den sorg hun igen påfører mange, tilsyneladende ingen anger føler overfor alle de mennesker som i hendes ministertid, pga. hendes slendrian, blev påført hiv-smitte. Magen til kold og egoistisk kvinde skal man lede længe efter.

Scanning af artiklen kommer senere.
 

Tilbage til oversigten