Hiv-smittede Palle fik en rask søn

Ude og Hjemme d. 24 marts 2004.

Af: Brian Just Holst
Foto: Gregers Kirdorf

Den lille fyr er født fredag den 13. Og hans forældre vil gerne skrive under på, at det bare er gammel overtro, at der skulle være uheld forbundet med den dag.
Da drengen for seks uger siden blev løftet ud af sin mors mave og straks satte i et højt vræl, var det et fantastisk og næsten uvirkeligt øjeblik i 28-årige Palle Lykke Ravns liv. For ham har det at blive far nemlig næsten altid været en uopnåelig drøm.
Som otteårig fik han sin dødsdom, da han blev smittet med hiv-virus. Palle, der bor i Fousing Kirkeby ved Struer er bløder og blev, ligesom 90 andre blødere i Danmark, smittet via sin livsvigtige medicin. Dengang var lægerne overbevist om, at hiv-smitte ville betyde den visse død. Palle ville det anderledes.
Han har levet med hiv i 20 år, han har fået en sød kone og er blevet biologisk far til en velskabt knægt, der er som snydt ud af næsen på ham.
- Jeg har hele tiden håbet på en helt almindelig tilværelse som familiefar. Jeg har dog også vidst, at det ville blive svært, fordi jeg har hiv. Derfor er det fantastisk, at jeg har fået en søn. Han er et lille mirakel, siger Palle og sender sin kone Rikke et kærligt blik.
De to blev ført sammen via internettet og mødtes for første gang den 13. maj 1999. Et år senere blev de gift den 13. maj 2000. Og nu parret fået en fin lille dreng.
- 13 er gået hen og blevet vores lykketal, siger 28-årige Rikke med et smil og fortsætter:
- Jeg har altid gerne villet have børn, og nu hvor det er sket, er det hele fuldendt.
Sæden renses
Metoden, der har gjort det muligt for Palle at blive far, uden at barnet blev smittet, går ud på, at man centrifugere sæden, og derved renser den for hiv-virus. Rikke og Palle var de første i Danmark, der fik tilbudt at prøve at få et barn på denne måde,  Rikke er blevet gravid ved hjælp af insemination på Skejby Sygehus. Men parrets guldklump var lang tid undervejs.
- Der gik knap to år, før der var gevinst. Efter de tre første forsøg skete der ingenting. Men da jeg begyndte at få hormoner, lykkedes det, fortæller Rikke. 
Det var Palle der startede debatten i Danmark om hiv-smittedes ret til at få børn. Han ville gerne være far, men havde svært ved at finde forståelse for sit ønske. Argumentet var blandt andet, at det var synd at sætte barn i verden, når Palle alligevel ville dø, inden barnet blev 18 år.
- I dag kan man holde sygdommen helt nede med medicin. Jeg har haft hiv i 20 år, og hvis jeg dør, er det ikke fordi jeg er smittet. I dag tænker jeg aldrig på, at jeg har sygdommen. Den fylder intet i mit liv.
Og da jeg har fundet en dejlig kone, var det næst naturlige skridt for os at få børn. Vi blev tilbudt at få et barn ved hjælp af donorsæd, men det betyder meget for mig, at min søn ligner mig. At jeg er hans biologiske far, siger Palle.
Palle havde regnet med, at han skulle overvære Rikke føde naturligt, men i sidste øjeblik fik hun foretaget akut kejsersnit.
- Det var hektisk. Jeg fik sat fødslen i gang på Herning Sygehus, fordi lægerne fandt ud af, at jeg havde forhøjet levertal. De sagde dog, at der kunne gå mange timer, og derfor tog vi hjem igen. Men vi var knap kommet ind af døren, før jeg fik stærke veer. I bilen på vej tilbage til sygehuset gik jeg i fødsel, fortæller Rikke.
Klokken 21.50 parkerede Palle bilen ved Herning sygehus, og 37 minutter senere kom hans søn til verden - ved akut kejsersnit, fordi lægerne, i sidste øjeblik fandt ud af, at han lå forkert i maven.
- Selvom det blev lidt drastisk, var det mest af alt en stor oplevelse for mig. Specielt fordi jeg var den første, der fik lov til at holde ham. Det ville have været meget svært for mig at acceptere, at jeg udover at være blevet opført hiv-smitte som barn også skulle nægtes at få en familie. Nu har jeg opnået det og er lykkeligere end nogensinde. At jeg kunne få en pragtfuld søn var der ikke mange, der troede på, da jeg fik konstateret hiv. Men de afsagde heldigvis min dødsdom for tidligt, siger Palle.

Artiklen bliver scannet senere.

Tilbage til oversigten