FCM-fotograf udgiver bog

FCM.dk d. 22 april 2010

Af: Hans Krabbe


Palle Lykke Ravn skriver for at ære sine forældre og minde os om Blødersagen

I de første 10 år har FC Midtjyllands offentlige brudflade som oftest været jublende spillere, karismatiske trænere og ledere, der ofte stjal billedet i medierne.

Men klubben havde aldrig opnået den aktuelle position uden den hærskare af anonyme hjælpere, som uge efter uge donerer deres fritid til hele regionens hold.

En af dem er den 34-årige Palle Lykke Ravn fra Humlum ved Struer. Han har fotograferet for FC Midtjylland siden 2002 og er i dag en fast bestanddel af organisationen i forbindelse med hjemmekampene på MCH Arena, hvor Ravn omhyggeligt og talentfuldt foreviger kampsituationer, jubelscener og stemninger fra tilskuerpladserne.

Nu er fotografen og faderen til tre så aktuel med erindringsbogen – ”En dag ad gangen” – hvor Palle Lykke Ravn fortæller om sit liv som hiv-smittet, fordi han som otteårig bløder i 1984 blev påført smitten gennem sin blødermedicin. En stærk, rørende og livsbekræftende bog om stærke familiebånd, tilværelsen som uhelbredeligt syg og en stærk tro på, at det nok skal gå trods alt.

Hvorfor skriver du bogen?

- Først og fremmest fordi Blødersagen aldrig må blive glemt. Men også for at hædre mine forældre. Deres indsats for mig var enorm. De havde fortjent bedre, forhåbentlig får de ære og respekt ud af bogen. Desuden var der den faglige udfordring. Jane Aamund og Hanne Reintoft har rådgivet mig, og det har været en utrolig spændende proces, hvor jeg på det nærmeste stod i mesterlære hos to af de mest folkekære forfattere i Danmark. Derfor har det været vigtigt at lave en god og læseværdig historie med et godt flow i handlingen.

Hvordan kom du på ideen?

- Jeg forsøgte første gang tilbage i 2000. Jeg havde skrevet 43 A4 sider, som Hanne og Jane læste. Det var dog langtfra godt nok til at blive udgivet, så Jane Aamund tegnede og skrev opgaver til mig og forklarede mig indgående om, hvordan jeg skulle visualisere handlingen. Desværre blev Jane syg, og projektet blev skrinlagt. Men i 2009 tog jeg det op igen. Efter at være begyndt hos en psykolog fik jeg åbnet for, hvad jeg kalder ”mindeskabet.”

Hvordan har det været?

- Både skræmmende og spændende. Skræmmende fordi det åbnede for en masse minder, som jeg egentlig havde lagt til side. Men det er godt for hovedet at få bearbejdet tingene. Det har været spændende og en kæmpe udfordring at skrive noget, som ville kunne interessere andre.

Hvem er bogen for?

- Udover at være et slags ”monument” over blødernes og mine forældres kamp, så er bogen også ment som en opmuntring til mennesker med uoverskuelige problemer. En morale i bogen er, at man aldrig skal give op, uanset hvor sort det hele så ser ud. For man ved jo aldrig, hvad der venter omkring det næste hjørne. Jeg tror, mange vil kunne identificere sig med en række af bogens aspekter. Ud over at fortælle om en skæbne fra Blødersagen, så rummer bogen også mange af de sindsstemninger, vi mennesker gennemlever. Der er alt fra tragedie til kærlighed. Og ikke mindst en ”Happy Ending.”

Hvordan tror du, bogen bliver modtaget?

- Jeg håber, den bliver godt modtaget. De første, som har haft chancen for at læse den, har i alt fald været begejstrede. Men det er jo umuligt at sige noget om på forhånd.


” En dag ad gangen - en historie fra Blødersagen ” kan fra den 23. april købes hos boghandlere landet over. Man kan også købe bogen hos boghandlere på nettet.
 

Tilbage til oversigten